top of page

Apollo 11 - 55 vuotta kuukävelystä: Elokuvanäytös + Kilpaa Kuuhun -luento + rakettityöpaja

That's one small step for a man, one giant leap for mankind.

Apollo 11 - 55 vuotta kuukävelystä: Elokuvanäytös + Kilpaa Kuuhun -luento + rakettityöpaja
Apollo 11 - 55 vuotta kuukävelystä: Elokuvanäytös + Kilpaa Kuuhun -luento + rakettityöpaja

Aika ja paikka

19. heinäk. 2024 klo 15.00 UTC+3

Tiilitehdas, Nukarintie 5, 05400 Tuusula, Finland

Lisätiedot

Tervetuloa juhlistamaan ensimmäisen kuukävelyn ja onnistuneen Apollo 11 -kuulennon 55 vuotismerkkipäivää. 

Ohjelma

19.15 Tiilitehtaan Kino: Apollo 11 (2019) 

18.00 Kilpaa Kuuhun -luento 

15.00-17.45 Painerakettityöpaja

Liput myynnissä pian! 

Apollo 11 oli ensimmäinen Kuun kamaralle laskeutunut miehitetty avaruuslento. Lento oli samalla Apollo-ohjelman viides miehitetty avaruuslento ja ohjelman kolmas lento Kuun kiertoradalle. Apollo 11 toteutti presidentti Kennedyn asettamat tavoitteet viedä ihminen vieraan taivaankappaleen pinnalle ennen vuotta 1970 ja voittaa toinen supervalta Neuvostoliitto avaruuskilvassa, ja aloittaa paikan päällä tapahtuva Kuun tieteellinen tutkimus.

Lento laukaistiin Saturn V -kantoraketilla Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta 16. heinäkuuta 1969 miehistönään lennon komentaja Neil Armstrong, komentomoduuli Columbian pilotti Michael Collins ja kuumoduuli Eaglen ohjaaja Edwin "Buzz" Aldrin. Armstrong ja Aldrin laskeutuivat Kuuhun 20. heinäkuuta kello 20.17.40 UTC ja tekivät pian laskeutumisen jälkeen ensimmäisen kuukävelyn. Collins jäi komentomoduuliin Kuun kiertoradalle. He laskeutuivat takaisin Maahan 24. heinäkuuta kello 16.50.35 UTC. (wikipedia) 

Apollo 11 (elokuva v. 2019) 

Ihmisen vieminen kuun kamaralle on ihmiskunnan tiedehistorian kunnianhimoisin hanke. Apollo 11 -elokuva ottaa sinut mukaan tälle legendaariselle matkalle Kuuhun ja takaisin. 100% NASAn alkuperäisestä kuvamateriaalista koostettu juonidokumentti vie katsojan ennennäkemättömien arkistofilmien pariin. Elokuvaa varten ohjaaja Todd Douglas Miller sai käyttöönsä 11000h videokuvaa alkuperäisestä Apollo 11 lennolta ja elokuva sisältääkin paljon ennennäkemätöntä kuvaa, josta osan ovat kuvanneet astronautit itse.  

"Vaikka tiedämme lennon onnistuvan, tuntuu jännitys katsojan  vatsanpohjassa, kun lento starttaa, kuumoduuli irtoaa emoaluksesta tai  kun se laskeutuu kuun pinnalle ja kun kuusta palatessa kuumoduuli Eagle  pääsee takaisin yhteen emoalus Columbian kanssa. Elokuvan aineisto tuo  katsojan lähemmäksi astronautteja, Houstonia ja aikalaiskokemusta kuin  mikään aiemmin näkemämme uutisaineisto." -Kulttuuritoimitus

Elokuvan musiikin on säveltänyt palkittu elokuvasäveltäjä Matt Morton. 

Katso elokuvan traileri TÄSTÄ.

Julkaisuvuosi: 2019

Ohjaaja: Todd Douglas Miller

Kesto: 93min

Suositusikä: S

Tekstitys: Englanniksi

HUOMIO! Elokuvasta ei ole koskaan julkaistu suomalaista kopiota, joten näytämme elokuvan alkuperäisen version ja ELOKUVA ESITETÄÄN ENGLANNINKIELISELLÄ TEKSTITYKSELLÄ. 

Kilpaa Kuuhun -luento

Avaruuden valloituksessa oli alkuvuosina Neuvostoliitto selkeästi ylivertainen. Syyskuussa 1962 presidentti Kennedy ilmoitti Yhdysvaltain lähettävän miehen Kuuhun ja takaisin ennen vuosikymmenen loppua. Tämä oli haaste, johon Neuvostoliiton piti vastata. 

Miten tätä kuukilpaa käytiin ja miksi Neuvostoliiton pyrkimys epäonnistui? Aikoinaan tarkoin salatusta Neuvostoliiton kuuohjelmasta on vasta vuosikymmenien jälkeen saatu yksityiskohtaisempaa tietoa. Tervetuloa kuuntelemaan Hannu Määttäsen kiinnostavaa luentoa kuukilvan vaiheista ja teknologiasta. 

Hannu Määttänen on jo ensimmäisen Sputnikin – tai tarkkaan ottaen sen kantoraketin ylimmän vaiheen – nähnyt tähtiharrastaja, joka on kiinnostunut myös tieteen historiasta. 

Painerakettityöpaja

Oletko aina halunnut rakentaa oman kuuraketin? Työpajassa rakennetaan veden ja paineilman avulla ilmaan nouseva kevyt raketti. Rakennusmateriaalina käytetään pääasiassa tyhjää muovipulloa, korkkia ja pahvia. Rakennusmateriaalit löytyvät Tiilitehtaalta. 

Raketin valmistuttua pääset laukaisemaan sen taivaalle. 

Työpaja toimii walk-in periaatteella klo. 15-17.45.

Työpaja on maksuton.

Suositusikä 9v. ylöspäin. 

Share This Event

bottom of page