top of page

Historia

Jokelan tiilitehdas perustettiin vuonna 1874 saviselle maa-alueelle pohjoiseen Tuusulaan. Alue valikoitui tehtaan paikaksi maaperän savipitoisuuden ja rautatien vuoksi. Suomen ensimmäinen ratayhteys kulki Hämeenlinnasta Helsinkiin.  

Saven lisäksi tiilitehdas tarvitsi alueelta myös työvoimaa ja tiilitehtaan ympärille muodostui nopeasti pieni teollisuus- ja asutuskeskus. Jokelan oma rautatieasema valmistui vuonna 1875.

Tiilitehtaan toimintaa ja tuotantoa kehitettiin vuosien saatossa useaan otteeseen. 1900-luvun alkuun mennessä tehdas oli Suomen nykyaikaisin ja suurin. Tehtaan tuotantokapasiteetti oli parhaimmillaan 8 miljoonaa tiiltä vuodessa ja tiilitehdas olikin alueen suurin työllistäjä aina 1930-luvulle asti.

Tiilitehdasmuseo

Kuva Jokelan tiilitehtaalta 1940- tai 1950-luvulta Nikolai Breneff. Kuva on Tuusulan Museon arkistosta.
 

Yleinen teollistuminen ja rakennusalan suhdanteet ajoivat lopulta monet tiilitehtaat konkurssiin. Jokelan Tiilitehtaan aktiivikausi jatkui 85 vuotta ja viimeiset tiilet Jokelan Tiilitehtaassa lyötiin vuonna 1959.
 
Vielä tänäkin päivänä Tiilitehtaan ympärillä on havaittavissa savennoston seurauksena syntyneitä lampia. Noin 500m kävelymatkan päässä tehtaasta on uimaranta; juurikin yhdessä näistä lammista. Lammesta nostettu savi jatkaa elämäänsä monissa Helsingin keskustan arvorakennuksissa. 


Vuonna 2024 tiilitehtaan perustamisesta tulee kuluneeksi 150 vuotta.



Jekku ry & Tiilitehdas

Jekku ry:n tapahtumakeskuksen myötä vanha tehdas on herännyt eloon ja se jatkaa uutta elämäänsä arvokkaana ja virkistävänä osana Jokelan kyläyhteisöä. 

Toiminnan ohessa Jekku ry huoltaa tiilitehtaan museoituja rakennuksia. Talven 21/22 aikana uunin suojarakennukseen veistettiin uudet puiset vesikourut ja keväällä 2022 kunnostettiin keinokuivaamoa. Vanhoja vakkiovia on kunnostettu ja nostettu alkuperäisille paikoilleen. 

Jekku ry on mukana Tuusuan kunnan tiilitehtaan kunnostusprojektissa. Vuonna 2024 tiilitehtaalle rakennettiin uudet ovet ja ns. konehuoneen sali on kunnostettu näyttelykuntoon. Vuonna 2024 tiilitehtaalla kunnostetaan tiiliuunin holvauksia sekä rakennuksen hirsirunkoa.



 

bottom of page