tiilitehdaslogo-rosot6.png

Historia

Jokelan tiilitehdas perustettiin vuonna 1874 saviselle maa-alueelle pohjoiseen Tuusulaan. Alueen onneksi vuonna 1862 valmistunut Suomen ensimmäinen rautatieyhteys kulki Hämeenlinnasta Helsinkiin ja mahdollisti tiilen helpon kuljettamisen. Monet Helsingin kantakaupungin rakennukset on rakennettu Jokelassa lyödystä tiilestä. Jokelan rautatieasema valmistui vuonna 1875. 

Saven lisäksi tiilitehdas tarvitsi alueelta myös työvoimaa. Työntekijät saapuivat harvaan asutuilta lähialueilta ja tiilitehtaan ympärille muodostui nopeasti pieni teollisuus- ja asutuskeskus. Tämän asutuskeskuksen tunnemme nykyään nimellä Jokela. 

Tiilitehtaan toimintaa ja tuotantoa kehitettiin vuosien saatossa useaan otteeseen ja 1900-luvun alkuun mennessä tehdas oli Suomen nykyaikaisin ja suurin. Tehtaan tuotantokapasiteetti oli parhaimmillaan 8 miljoona tiiltä vuodessa. Tiilitehdas olikin alueen suurin työllistäjä aina 1930-luvulle asti.

Yleinen teollistuminen ja rakennusalan suhdanteet ajoivat lopulta monet tiilitehtaat konkurssiin. Jokelan Tiilitehtaan aktiivikausi jatkui 85 vuotta. Tiiltä valmistui toimintakauden aikana mahdollisesti yli 400 miljoonaa kappaletta. Viimeiset tiilet Jokelan Tiilitehtaassa lyötiin vuonna 1959. 
 
Vielä tänäkin päivänä Tiilitehtaan ympärillä on havaittavissa lampia, jotka ovat muodostuneet tiilitehtaan savennostosta. Noin 500m kävelymatkan päässä on uimaranta; juurikin yhdessä näistä lammista. Lammesta nostettu savi jatkaa edelleen omaa eläämäänsä monissa Helsingin keskustan arvorakennuksissa. 

Ravintola Tiilitehdas -hankkeen myötä vanha tehdas herää eloon ja jatkaa uutta elämäänsä arvokkaana ja virkistävänä osana Jokelan kyläyhteisöä. 

v9146.jpg

Kuva Jokelan tiilitehtaalta 1940- tai 1950-luvulta Nikolai Breneff