top of page

Lyyti + Dänkki Briha + Hätävara -elokuvanäytös - Tiilitehdas 150 vuotta!

Tiilitehtaan 150-vuotisjuhlat Eino Leinon päivänä.

Myyntipaikkojen varaus on päättynyt.
Katso muut tapahtumat.
Lyyti + Dänkki Briha + Hätävara -elokuvanäytös - Tiilitehdas 150 vuotta!
Lyyti + Dänkki Briha + Hätävara -elokuvanäytös - Tiilitehdas 150 vuotta!

Aika ja paikka

06. heinäk. 2024 klo 0.00 UTC+3

Tiilitehdas, Nukarintie 5, 05400 Tuusula, Finland

Lisätiedot

Onnea Jokelan tiilitehdas 150 vuotta! Jokelan tiilitehdas perustettiin vuonna 1874, josta voidaan laskea myös Jokelan taajaman saaneen alkunsa. Vuonna 2024 Jokelassa juhlitaan 150 -juhlavuotta monin eri tapahtumin.

Eino Leinon päivänä järjestettävän Tiilitehtaan juhlatapahtuman ohjelma kumartaa Jokelan historialle, katsoen kuitenkin myös rohkeasti tulevaisuuteen. Juhlapäivän esiintyjien musiikillisessa ilmaisussa yhdistellään kansanperinteitä sekä elektronisia soundeja, ja esityksissä painottuvat kauniit runolliset laululyriikat.

”Kotiseutu ei ole ainoastaan paikka, maisema tai näköala. Se ei ole ainoastaan kylä, kaupunki, kukkula tai järvenranta. Se on samalla osa meidän syvintä itseämme. Siellä ovat meidän olentomme juuret, siellä meidän henkisen sisällyksemme suuret syntysanat.”

-Eino Leino (v. 1910)

Tapahtumapäivä alkaa klassisella elokuvanäytöksellä ja jatkuu iltaa kohti kukkatyöpajalla ja kahdella upealla konsertilla. (Elokuvanäytökseen on vapaa pääsy. Illan konsertit ovat pääsymaksullisia.) Eino Leinon -hengessä tapahtuman esiintyjissä painottuu vahva lyyrinen taituruus.

Tapahtuman toteuttaa Jokelan Elävän Alakulttuurin Kehitysyksikkö, eli Jekku ry, rakkaudesta omaa kotiseutua kohtaan. <3

Ohjelma:

Hätävara - Elokuvanäytös (vapaa pääsy)

Hätävara on kepeä ja hauska komedia nuoren avioparin elämästä.  Hilja Valtosen samannimiseen(1938) romaaniin perustuvan elokuvan tapahtumat sijoittuvat Jokelaan ja myös juoni liittyy olennaisesti tiilitehtaaseen. Suullisen perimätiedon mukaan elokuvan jokin kohtaus olisi myös kuvattu Jokelan tiilitehtaalla. Elokuva on unohdettu klassikko, joka aikoinaan  juhlisti Suomi-Filmin 20-vuotista taivalta. Elokuvan julkaisusta tuli  tammikuussa kuluneeksi 85 vuotta.

Ikäsuositus: S

Ohjaus: Orvo Saarikivi

Pääosissa: Helena Kara, Kullervo Kalske, Paavo Jännes

Vuosi: 1939

Kesto: 101 min

Kukkaworkshop - Poppies Helsinki 

Opi tekemään itse kesän suloisimmat asusteet eli kukkakorut, hiuskukat ja seppeleet Poppies Helsingin kukkais-workshopissa!

Workshop ei vaadi aiempaa osaamista kukkien sidonnasta. Tule tekemään itsellesi ihana asuste illan keikalle tai kotiin. 

Workshop sisältäen materiaalit 10-30e valitsemasi työn koon mukaan. Työpajan vetäjänä Poppies Helsinki. <3

Harpputaiteilija Lilly Kajanus-Blennerin aloitteesta Jokelan seuraintalolla järjestetiin  kukkaisjuhlat vuonna 1934. Juhlissa oli monia nimekkäitä esiintyjiä ja pääesiintyjänä sellotaitelija Tibor de Machula. Kukkaisjuhlista tulee tänä kesänä kuluneeksi 90 vuotta ja kukkaworkshop on kunnianosoitus Lilly Kajanus-Blennerille(s. 11.8.1885 k. 5.6.1963).

Dänkki Briha (pääsymaksu / pääsyliput)

Dänkki Briha on etelä-karjalais-helsinkiläinen musiikkikollektiivi, joka inspiroituu suomalais-inkeriläis-karjalaisesta  folkloresta, myyteistä ja kaupunkikuvasta. Taiteeseen ja  kansanrunouteen intohimolla suhtautuva antifolk-yhtye sulauttaa yhteen  teatterillisen ilmaisun, itämerensuomalaisen kulttuuriperimän sekä  ultramodernin äänimaiseman.   Juho Liiran kansanrunoudellinen  näkemys, Manu Penttilän rajoja rikkova äänisuunnittelu sekä Matias  Kontulan virtuoottinen viulunsoitto yhdistyvät intensiiviseksi ja  moniulotteiseksi elämykseksi, jonka nöyrimpänä tavoitteena on  kansanrunoudellinen renessanssi. Yhtyeen kappaleissa lauletaan niin  suomeksi, karjalaksi kuin inkeriksi; osa sanoituksista on omaa  tuotantoa, osa suoraan kansanrunousarkistosta.  Dänkki Briha on  nostalgisen kaipuun ja modernin ilmaisun synergeettinen yhteys. Kuulija  tempaistaan unohtumattomalle matkalle kareliaanisesta  pseudotulevaisuudesta aina suomalaisen sielunmaiseman arkaaisiin  syvyyksiin.

Lyyti (pääsymaksu / pääsyliput)

Kolme albumia  julkaissut Lyyti on viime vuosina hurmannut yleisöjä ympäri Suomen  häikäisevän yhtyeensä kanssa. Lyyti tunnetaan monen ikäisiä  koskettavista kappaleistaaan sekä eläväisestä esiintymisestään, joka  herättää laulujen tarinat henkiin. Lyytin keikoilla niin riemukkaat kuin  kipeätkin tunteet eletään yhdessä läpi itkun, naurun, tanssin ja  yhteislaulun kautta.  Lyytin musiikissa puhuttelevat tekstit  yhdistyvät loisteliaaseen soittoon ja tuotantoon. Palkitut kappaleet  kuten Mihin voi soittaa? ja Ennätyshelteet ovat nousseet kuvaamaan  nuoren sukupolven kokemusta epävarmaan maailmantilanteeseen  kasvamisesta. Silti toivon löytäminen vaikka pohjamutaan uponneista  siemenistä on Lyytin musiikin pohjimmainen sanoma.  Lyytin kiitetty kolmas albumi Nousussa taas on lumoava matka pohjalta kohti valoa. Albumi keräsi kolme  Emma-ehdokkuutta, ja Ennätyshelteet-kappaleelle myönnettiin Juha Vainio  -seuran ”Vuoden sanoitus” -palkinto.

Aikataulu:

12.00 Ovet auki

14.00 Hätävara -elokuvanäytös

15.30-18.00 Poppies kukkaworkshop

19.30 Dänkki Briha

21.00 Lyyti

Osta keikkaliput TÄSTÄ!

Konserttiliput (Lyyti + Dänkki Briha) ennakkoon 24e.

Ovelta 27e jos lippuja jäljellä. 

Share This Event

bottom of page